mandag 20. april 2015

TREKKFUGLER

"Trekkfuglene kommer i flere bølger utover våren. Først ute er vipa og sanglerka. De overvintrer i Vest-Europa og kommer noen ganger allerde i februar/mars. I milde vintrer kan enkelte til og med overvintre i sørlige deler av Norge.
Litt seinere på våren, i april, kommer fuglene som overvintrer i Midtøsten og Nord-Afrika. Linerler en av dem. I begynnelsen av mai kommer svarthvit fluesnapper og løvsanger fra sine overvintringsplasser i det tropiske Afrika. De siste trekkfuglene kommer ikke til Norge før i mai/juni. Det gjelder blant annet gjøk og tårnseiler, som overvintrer i det sørlige Afrika. Nedenfor har vi skilt mellom såkalte kortdistansetrekkere, de som overvintrer i Europa og Nord-Afrika, og langdistansetrekkere, fugler som overvintrer i tropiske strøk." - http://www.miljolare.no/aktiviteter/varen/artslister/trekkfugler





KORDISTANSETREKKERE: reiser kortere distanser for å overvintre
LANGDISTANSETREKKERE:reiser lengre distanser for å overvintre


I dag den 20.04.2015 så vi et par trekkfugler vi har lyst til å dokumentere. Disse artene fant vi ut hvilke var, men først må vi svare på spørsmålet: Hva er trekkfugler, og hvorfor finnes det?


Trekkfugler, fugler som etter at hekkesesongen er slutt, flytter fra høyere breddegrader, så vel i nord som i sør, mot lavere breddegrader. De kommer tidlig om våret, og drar sent om høsten. De flyr ofte i en pilformasjon. I løpet av denne perioden merket vi noen grupper av fugler som fløy i denne formasjonen.









SANGLERKA:





De overvintrer i Sørvest-Europa og kommer noen ganger allerde i februar/mars. I milde vintre kan enkelte til og med overvintre i sørlige deler av Norge, eller i Danmark.


Sanglerka er en fugl innen lerkefamilien. Navnet kommer av deres velkjente plystring. Den har en forholdsvis liten kropp (mindre enn en due, men større enn en gråspurv). Fuglen hekker for det meste i Europa og Asia. I Norge finner vi fuglen for det meste på Østlandet og langs kysten i sør. Fuglen er ganske avhengig av varme. Hvis den lever et sted med minusgrader/ der vannet fryser til is, kan fuglen få dødelige konsekvenser.


Sanglerka kommer til Norge vanligvis i april. Om det ble en kort vinter kan vi kanskje se fuglen i slutten av Mars. Vi observerte fuglen den 19. April.




LINERLE:



Denne fuglearten er et medlem av erlefamilien. Fuglen er 15-19 cm lang. Fuglen overvintrer i Sør-Europa (i Nord-Afrika og i Midtøsten). I likhet med sanglerka kommer den tilbake til Norge i April. Vi har observert store piler med fugler på vei hjem i den første uka av April. Denne fuglen så vi den 23. April.


SVARTTROST:
observert den 27. april (man.)





"Kjennetegn: Hannen er helt svart med oransjegult nebb og en gul ring rundt øyet. Hanner i sin første vinter har mørkt nebb som lysner utover seinvinteren. Hunnen er mørkebrun med litt lysere strupe og bryst. Fra februar av synger den med en melodiøs plystring av fløytende og jodlende toner.
Utbredelse: I Norge hekker svarttrosten over det meste av Sør-Norge bortsett i fra høyfjellstrakter.
Forflytninger: De fleste svarttrostene trekker til Storbrittannia og Kontinentet i perioden september til november, men en del overvintrer regelmessig. Overvintrende individer kan finnes så langt nord som til Troms, men overvintring er vanligst langs kysten av Sør-Norge.
Næring: Svarttrosten opptrer i stor grad på bakken innunder busker der den søker etter meitemark, snegler, insekter, bær og frukt.
Hekkebiologi: Reiret plasseres godt skjult på bakken eller lavt i en busk eller et tre i ly for vær og vind. Eggleggingen skjer i april, og to kull er ikke uvanlig i Sør-Norge. Eggene klekkes etter rundt 13 dagers ruging, og ungene er flygedyktige to uker seinere."-
http://www.miljolare.no/artstre/?or_id=526



LIKHETER

ULIKHETER
 Trekkfugler
 hekker i april
 Overvintrer v/ ekvator (noen ganger nærmere den nordlige polen)
 
 Oppholder seg over bakken/på bakken
 

 ulik størrelse/kroppsfasong
vingestørrelse


 




https://www.miljolare.no/aktiviteter/varen/artslister/varblomster?artsvisning=liste
http://naturvernforbundet.no/naturvern/vare-vanligste-vartegn-article14521-149.html


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar